Centrala Rooftop


Centrala Rooftop

Ce este o centrală ROOFTOP?

 

O centrală solară poate fi construită nu doar pe pământ, dar și pe un acoperiș înclinat sau plat, astfel încât completează locuințe, firme, hale de producție sau fabrici, căpătând un rol complementar, prin producerea energiei elecritice ecologice. Sistemul se numeste “RooftTop Powerstation” și are la bază celula fotovoltaică.

 

Ce este in spatele acestei tehnologii?

 
La baza acestei tehnologii se afla celula fotovoltaică, Celula Fotovoltaicasau celula solară, un material format din mai multe straturi suprapuse , formând o structură similară cu cea a unei diode; în interiorul căreia se produce o agitație la nivelul electronilor, când sunt expuși razelor solare. Puse în serie, într-o carcasă, formeaza panoul solar.

Materialele din care se pot face aceste celule variază, de la siliciu si cupru, la compuși organici, pigmenți sensibili la fotosinteză, sau mai recent polimeri. Și deși reprezintă tehnologie eficientă, celulele din Si și Cu or să inceapă să devină din ce în ce mai scumpe datorită resurselor foarte mici(la scară planetară) a materialelor secundare cum ar fi indiul sau galiul.

Exploatarea acestei tehnologii necesită spatiu mare, insă avantajul este că astfel putem da o folosință complementară unor zone care nu pot să aibe altă utilizare, cum ar fi acoperișurile clădirilor.

Dintre tipurile de acoperișuri, cele mai avantajate, pentru aplicarea acestei tehnologii, sunt cele plate, fără înclinare, fiindcă implică o investitie mai mică, nefiind nevoie de panouri suplimentare ca să acopere toate unghiurile-laturile unui acoperiș cu pantă şi deci care se schimbă in funcție de mișcarea Soarelui pe bolta cerească, astfel inclusiv randamentul este maxim, in special in zilele înnorate.
 
centrala rooftop
O calitate importantă a celulelor fotovoltaice este durabilitatea. Ea fiind îmbunătățită recent prin introducere tehnologiei Gorila-Glass. Un hibrid de sticlă și plastic, care a fost folosit cu succes de mai bine de 5 ani în industria telefoanelor mobile, si care, produs în cantități industriale, o să ducă implicit la reducerea costurilor de producție/achiziţie ale celulelor fotovoltaice si deci la creșterea profitului/amortizarea investiției.

 

Este interesant și important de știut, că acest tip de producție a curentului electric, poate să fie folosită în paralel cu alte tehnologii, turbini de vânt, roți hidro, etc. şi toate pot fi legate la sistemul naţional de transport al energiei electrice in același timp.

 
 

De ce este o investiție bună?

 
Deși sunt implicate niște costuri suplimentare, în unele cazuri descuranjante, investiția merită având în vedere surplusul de energie care poate fi vândut prin sistemul național de transport al energiei electrice, la același preţ cu energia produsă de combustibilii fosili. Aici intervine profitul, justificâdu-se astfel chiar o investiți pe termen mediu-lung.

Aceste tipuri de proiecte sunt cerute din ce în ce mai mult, in special în țările din U.E., unde legile de protecție ale mediului înconjurător, sunt aplicate prin forțarea țărilor membre, astfel încât încălcarea lor se lasă cu amenzi si penalizări care cad greu în special într-o economie greu încercată, ca a noastră.

 

centrala rooftop Mandalay

Cazinoul Mandalay, Las Vegas, care aparține de MGM RESORTS, a instalat o centrala de 6.4Mw, acesta fiind necesarul de energie pentru 1000 de locuințe pe un an.

 

Fiindca România se bucură de o poziție foarte bună pe harta radiației solare, rata brută a rentabilități al unei astfel de investiții este de 18%-20% incă din primul an. Implică costuri operționale de 5%-10% din venitul anual.

Cele mai interesante proiecte care implică acest tip de centrala Rooftop solara sunt:

PV power station Country Nominal Power
(MWp)
Production
(Annual GW·h)
Capacity
factor
Notes
Largest Rooftop Solar PV Plant on a Single Roof by L&T Construction Punjab, India 7.52 Installed on rooftop made of asbestos sheet of area 94,000 sq. m. Commissioned in June 2014
DLR Group-Mandalay Bay Resort Convention Center, Las Vegas, NV USA 6.4 Installed on rooftop of Mandalay Bay Resort Convention Center Sept. 18, 2014Oct. 23, 2014
Constellation Energy-Toys R Us Flanders, NJ USA 5.38 Installed on rooftop of Toys “R” Us distribution center
Boeing 787 assembly building South Carolina USA 2.6 December 2, 2011
Southern California Edison, Fontana, CA USA 2 Constructed 2008 on roof of ProLogis warehouse
Zhejiang Energy Conservation Industry Development China 2 Constructed 2009
Progress Energy, New Bern, NC USA 1.27 1.5 Planned for installation on roof of BSH Home Appliances warehouse
Black River Park, Cape Town, WC South Africa 1.2 Constructed 2014 on the rooves of the Black River business park
Southern California Edison, Chino, CA USA 1 Constructed 2009 on roof of a warehouse
Southern California Edison, Rialto, CA USA 1 Constructed 2010 on roof of a warehouse
North Delhi Power Limited India 1 Constructed 2010
Green City Energy, Haertensdorf Germany 1 1 Installation on 16 rooftops completed in 2010

 

 

Dar ce poate oferii compania Elnet Instal?

 
Tot. De la consiliere si asistență, la achiziție, proiectare, instalare, până la producție și mentenanță.